tisdag 24 april 2012

Fantastiska chokladmuffins

Hej!

Det är något speciellt med riktigt bra muffins, en muffins som innehåller den perfekta blandningen av sött, syrligt och den goda krämigheten, kan man inte annat än tycka om och känslan av att vilja ta en till när man precis har ätit upp den första kommer du garanterat att få av de här muffinsen som jag bjuder på idag. Det är som vanligt konditorn i hemmet som står bakom denna skapelse. Hallonen står för syran som kompletterar sötman i chokladmuffinsen och kesellan när den bakas, blir snarlik cheesecake och bidrar med en härlig krämighet och nyans till det hela. Baka och njut!

Fantastiska Chokladmuffins
Ca. 12 st 
2 ägg
200 g strösocker
130 g mjöl
50 g kakao
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
¼ tsk vanillinsocker
160 g smör
Salt
Fyllning
1 burk kesella
150 g hallon

1. Tina hallonen i en skål om de är frusna. Sätt ugnen på 175 C och vispa ihop ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret 2. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vanillinsocker och salt i en separat bunke. Rör sedan ner blandningen växelvis med mjölken i äggblandningen, lite i taget. Rör tills alla ingredienserna blandat sig väl. 3. Rör ner det smälta smöret i smeten och rör om ordentligt. 4. Häll smeten i formarna upp till hälften. Lägg sedan i hallon och kesella efter eget tycke och häll slutligen på resten av smeten. Grädda i ugnen i ca. 25 min. Låt svalna innan servering.

Låt det väl smaka/
Mattias

söndag 22 april 2012

Créme Ninon

Hej!

Créme Ninon, eller grönärtssoppa, är en soppa som fungerar till allt. Ät den med lite handskalade räkor i till vardags och till fest byter du ut räkorna mot pilgrimsmusslor eller havskräftor. Créme Ninon är som många andra soppor väldigt enkel att göra och du kan göra klart grunden till soppan långt i förväg, för att slippa den värsta stressen när gästerna har anlänt.

Créme Ninon
4 portioner
2st Schalottenlökar
1st Vitlöksklyfta
3st Kvistar timjan (dragna)
0,5dl Vitt oekat vin
1l Kycklingfond
1dl Mjölk
2dl Grädde
300-350g Gröna ärtor
40g Smör
1msk Vetemjöl
Salt och Peppar
1dl Mousserande vittvin

1. Skala och hacka lök och vitlök, värm en kastrull på medelvärme. Låt smöret smälta utan att det tar färg, ha i lök, vitlök och timjan och "svetta" i någon minut utan att löken får färg. Strö över vetemjöl och vispa ihop allt. 2. Häll på vinet och låt fräsa av sig. Häll sedan i kycklingfond och låt koka i ca. 10 minuter. 3. Häll på mjölk och grädde och smaka upp med salt och peppar, låt koka i ytterligare 10 minuter. 4. Lägg i ärtorna och mixa soppan slät, sila bort oönskade skalrester. 5. Precis innan servering, häll i det mousserande vinet och en klick smör och mixa upp ett skum på soppan med en stavmixer. Servera och njut!

Låt det väl smaka/
Mattias

onsdag 18 april 2012

Västerbottenostpaj

Hej!

Idag delar jag med mig av en trevlig variant på västerbottenostpaj, nämligen en obakad creme som man fyller ett pajskal eller en crustad med.
Detta recept är ett enkelt och fräscht alternativ till den klassiska bakade pajen.
Till detta tilltugg passar det såklart perfekt med mousserande men håll dig till de torra vinerna med markerad syra som perfekt balanserar fetman i cremen. Vill du inte dricka mousserande viner så rekommenderar jag dig att dricka en Chablis eller Sancerre. 

Västerbottenostpaj
12-15st
100g Västerbottenost
1dl Creme fraiche
0,5krm Cayennepeppar
1tsk Akvavit
Salt

1. Riv osten och lägg den i en tjockbottnad kastrull tillsammans med creme fraichen och smält på låg värme, rör om hela tiden så att det inte bränns.
2. Krydda med cayenne, akvavit och om det behövs lite salt. 3. Fördela smeten i pajskalen eller crustaderna och låt stelna i kyl i minst en timme, servera med löjrom och gräslök.


Pajskal
15-20st (små)
250g Vetemjöl
65g Smör (rumstempererat)
1st Äggula
0,6dl Vatten
1tsk Salt
0,5tsk Socker
1st Äggvita (pensling)

1. Blanda alla ingredienser till degen i en matberedare och arbeta snabbt ihop till en deg, plasta degen och låt vila i kyl i minst 3 timmar (gärna över natten). 2. Värm ugnen till 175C, kavla ut degen tunnt och tryck ut degen i formarna. Grädda skalen under press i 3 minuter, ta sedan av pressen och pensla skalen med uppvispad äggvita, grädda i ytterligare 10-13 minuter. Låt svalna.

Låt det väl smaka/
Mattias

torsdag 12 april 2012

Vin

Hej!

Sommelierutbildningen fortsätter för fullt och i tisdags var det Bordeaux och Bourgogne som stod på agendan. En dag full med information och framförallt goda viner, bäst av de provade vinerna måste jag säga att Château La Pointe (nr 95528) 2007 var. Ett ganska ungt och robust Merlotbaserat Bordeauxvin från Pomerol med härliga toner av mörka bär och vanilj, ett vin med mycket tanniner och frisk syra gör att detta vin bara kan bli bättre med åren. Mitt tips är köp idag och drick om 2-4 år. Vinet kostar 297kr och jag måste säga att det är ett bra pris för detta vin, för vi är nere på kommunnivå i appellationsstegen (Appellation Pomerol Controlée).
Jag vill även tipsa om ett vin från Bourgogne gjort på Bourgognes mindre kända och den andra tillåtna gröna druvan Aligoté.
Aligoté som allstå är en av de totalt fyra tillåtna druvorna i Bourgogne är ganska lik Chardonnay i karaktär men min personliga åsikt är att den har lite kraftigare nyanser och lite tydligare citrustoner än sin "storebror" Chardonnay.
Vinet är Bourgogne Aligoté (nr 5500) och kostar 99kr och då får du ett Bourgognevin med en regional appellation som är den bredaste appellationen (Appellation Bourgogne Aligoté Controlée), med tydliga toner av citrus och gula äpplen och med en trevlig eftersmak av smörkola tycker jag att detta vin helt klart är värt sitt pris. Köp nu och drick till vårens första skaldjurskväll.

Låt det väl smaka/
Mattias

tisdag 3 april 2012

Laxterrin med löjrom och tapenade med parmesan och kallröktskinka

Hej!

Idag tänker jag dela med mig av två klockrena tilltugg för välkomstdrinken.
För ett tag sedan så hade vi födelsedagsmiddag och det var de här två tilltuggen som jag serverade till en flaska Veuve Clicquot som har fått ligga i källaren i 20 år. Jag blev lite förvånad över hur bra Champagnen hade åldrats, med en härlig bärnstensfärg och med smaker som förde tankarna till ett botrytisvin med klara inslag av russin och torkad aprikos men så fanns ändå den förväntade äpplesmaken och syran i bakgrunden. Kort och gott en riktigt trevlig smakupplevelse.
Champagnen fungerade väldigt bra med laxterrinen och den klarade även av tapenaden mycket tack vare parmesanen och skinkan, för oliver är inte vinets bästa vän direkt. Om du bara tänker äta tapenade som tilltugg så rekommenderar jag varmt att du bjuder på en Fino Sherry, som är en snustorr sherry och passar utmärkt till olivernas smak.

Kvällen fortsatte sedan med en trevlig trerätters meny med utvalda viner därtill, jag kommer att lägga in de recepten med tillhörande dryckesrekommendationer också.

Laxterrin med kalixlöjrom
ca 40 snittar
200g Kallrökt lax
200g Gravad lax
2dl Creme fraiche
1dl Färskost
4st Gelantinblad
80g Kalixlöjrom

1. Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten. 2. Tärna laxen fint och lägg i en bunke, Mixa ihop creme fraiche och färskost och blanda försiktigt med laxen.
3. Smält gelantinet försiktigt på låg värme (får inte koka) och blanda ner det i laxblandningen. 4. Rulla in blandningen i plastfilm, var noga med att få ut all luft ur rullen och att få plastfilmen hårt runt om blandningen och tvinna den till cylinderform. Låt stelna i kyl i minst åtta timmar (gärna över natten). Innan servering kan du låta terrinerna åka in i frysen snabbt, då blir det lättare att skiva upp terrinen.


Tapenade
ca 40 snittar
600g Svarta urkärnade oliver
300g Gröna urkärnade oliver
100g Soltorkad tomat
1-2st Vitlöksklyftor
0,5-1dl Rapsolja

1. Häll av oliverna och lägg i en bunke, Skär ner de soltorkade tomaterna och riv vitlöksklyftorna. 2. Mixa alla ingredienserna och fyll på med rapsolja efter behov och/eller till önskad konsistens. Låt gärna tapenaden stå till sig i en timme innan servering.




Låt det väl smaka/
Mattias