tisdag 28 februari 2012

Scones

Hej!

Igår var det skola i Göteborg och det var faktiskt den näst sista gången på steg 1, nästa gång är det Champagne och mousserande vin som står på agendan för att sen skriva prov som avslutar steg 1 i utbildningen.
Men igår var det Tyskland och Österrike som stod för den mesta teorin, tanken var att vi skulle ha nya världen också men tiden flög iväg.
Lunchprovningen bestod av fyra röda viner, alla från nya världen som vi provade tillsammans med en kyckling "bourgognestyle". Eftermiddagsprovningen bestod av fyra vita viner, varav två Riesling en torr, ung och outvecklad med stor potential och en söt, utvecklad 04a med en kraftig petroliumdoft som en mogen riesling ska ha.

Nu tänkte jag bjuda på ett bra sconesrecept, vi brukar äta våra scones med cream cheese och hemgjord blodapelsinmarmelad och det är verkligen en klockren kombination. Ett bra tips jag kan ge är att blanda alla torra ingredienser kvällen innan, så går det mycket snabbare innan köket fylls med den härliga nybakade doften på morgonen efter.
Detta recept är ett grundrecept på scones, vill man så kan man hacka i lite vit choklad eller varför inte blanda i några blåbär som variation.

Scones
50g Smör (rumstempererat)
4dl Vetemjöl
1msk Strösocker
2tsk Bakpulver
2krm Salt
1.75dl Mjölk
0.5dl Kesella

1. Värm ugnen till 200C, blanda alla torra ingredienser. Blanda i det rumstempererade smöret och tillsätt sedan mjölk och kesella.
2. Klicka ut smeten till lika stora scones på en plåt med smörpapper och baka av till de är gyllenbruna, olika tid för olika storlekar men ca. 10 minuter.


Låt det väl smaka/
Mattias

onsdag 22 februari 2012

Lammlägg

Hej!

Nu är jag tillbaks igen och idag tänker jag dela med mig av ett recept på lammlägg som får tillagas över natten.
Enligt mig är lägget på lamm en av de bästa styckningsdetaljer du kan få tag på, fullpackad med lammsmak och så otroligt mör. Till just den här rätten drack vi ett vin från Ribera Del Duero, gjort på Tempranillo som lagrats tolv månader på nya franska och amerikanska ekfat. Vinet med sin kryddiga fatkaraktär passade perfekt till maten. Ribera Del Duero är för övrigt ett av mina favoritdistrikt när det gäller kryddiga röda viner.
El Pedrosal (nr 2389) 87kr
Enligt mig ett riktigt fynd!

Långkokade lammlägg
2 port.
2st Lammlägg à 500g
2msk Tomatpuré
4st Vitlöksklyftor
2st Rödlökar
2st Morötter
2st Lagerblad
3st Kvistar rosmarin
10st Kvistar timjan
ca 1tsk Svartpepparkorn
Havssalt
33cl Brittisk Ale
2l Kalvfond

1.Trimma lammläggen lite från den yttersta senan men låt resten vara, gnid in läggen med havsaltet. Dela ner morot, vitlök och rödlök. 2. Värm ugnen till 95C. Värm en större gryta (gärna gjutjärn eller Le creuset) häll i rapsolja och lägg i lammlägg, vitlök, lök och morot och låt allt brynas. Lägg även i lagerblad, timjan, rosmarin och svartpeppar. 3. Ha i tomatpuré och låt stekas till en doft av tomatpuré känns, häll då i ale och låt det fräsa, häll sedan ner kalvfond och låt koka upp. Om vätskan inte täcker läggen så häller du bara på lite mer vatten. 4. På med lock och sätt in grytan i nedre delen av ugnen och låt stå över natten (minst åtta timmar).
5. Ta ut grytan ur ugnen och lyft försiktigt upp läggen ur fonden. Låt fonden reducera tills en tredjedel är kvar. Sila. 6. Gör en bottenredning (lika delar smör och vetemjöl) ca. 20g smör 20g vetemjöl i en ny kastrull och häll sedan på fonden och låt koka upp. Efter några minuter har du en fin sky till dina lammlägg. 7. Lägg lammläggen i en ugnsfast form och slå på lite av skyn och värm i ugn i ca. 10 minuter. Servera.

Vi åt det här tillsammans med potatis- och sticklökskompott och lite smörfrästa bönor.

Låt det väl smaka/
Mattias

fredag 3 februari 2012

Semlor

Hej!

Nu är det högtid för semlor och varför ska man inte baka sina egna vetebullar när det är så enkelt och dessutom blir så mycket godare. Tänkte dela med mig av ett recept på vetebullar som är perfekta för semlorna, receptet är komponerat av flickvännen, som är chefen när det gäller bakning och desserter.
Det blir ganska många vetebullar av detta recept, om du vill göra färre så halvera bara receptet.

Vetebullar till semlor
50g Jäst (för söta degar)
2,5dl Mjölk
0,5dl Vispgrädde
150g Smör (rumstempererat)
0,75dl Vit sirap
1msk Stött kardemumma (el. 0,5msk malen)
2krm Salt
6,5dl Manitoba cream (går bra med vetemjöl special)
3dl Vetemjöl
Till pensling:
1st Ägg

1. Smula jästen i en bunke och häll över mjölk och grädde, rör tills jästen är utblandad. Tillsätt smör, sirap, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. (spara lite till utbak) 2. Arbeta degen kraftigt 12-15 minuter i maskin, tills degen känns smidig. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. 3. Lägg degen på en lätt mjölad arbetsbänk och rulla degen till lagom längd och tjocklek, dela degen i jämna bitar. Forma bitarna till runda bullar och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper, tryck till bullarna lite lätt, låt jäsa under bakduk i ca. 50 minuter. 4. Värm ugnen till 200c. 5. Pensla bullarna runt om med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca. 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Låt det väl smaka/
Mattias

torsdag 2 februari 2012

Kalljästa frukostfrallor

Hej!

Nybakade frallor till frukost, det är kvalité på en söndagsmorgon vill jag påstå.
I lördagskväll slängde jag och flickvännen ihop ett gott recept på kalljästa frukostfrallor och på söndagsmorgonen en halvtimme efter uppgång så doftade det nybakt och kaffe i hela lägenheten.
Detta kalljästa bröd är både gott och nyttigt och det kräver inte mycket av dig som bagare, mer än plats i kylen.

Kalljästa frukostfrallor
ca 12 frallor

50g Jäst
5dl Kallt vatten
125g Kesella
1msk Honung
2tsk Havssalt
3dl Fint rågmjöl
6-7dl Vetemjöl
0,5dl Solrosfrön
Sesamfrö
Linfrö


Dag 1. 1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, kesella, solrosfrön, honung och salt. Blanda ordentligt. Rör ner rågmjölet och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt för hand i ca. 10 minuter eller 5 minuter i maskin, degen ska vara lös. Låt den lösa degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
2. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och vik den 2-4 gånger, knåda inte degen. Dela degen i 12 jämn stora bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper på, täck plåten med en bakduk och låt jäsa i kylen över natten (eller ca. 8 timmar). Dag 2. 1. Värm ugnen till 250C och ta samtidigt ut plåten med frallorna ur kylen och låt stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Pensla frallorna med vatten och strö över linfrö, sesamfrö och havssalt. Sätt in plåten i mitten av ugnen och sänk sedan värmen till 225C och grädda i ca. 15 minuter. Låt svalna på galler och njut.


Låt det väl smaka/
Mattias

onsdag 1 februari 2012

Blomkålssoppa

Hej!

Jag tycker att kål över lag är väldigt underskattat och jag förstår verkligen inte varför. Kål är väldigt nyttigt och man kan göra oändligt många olika rätter där kål spelar huvudrollen. Om man vill undvika de tunga kolhydraterna i sin kost så är kål ett fantastiskt substitut för tex. pasta och potatis.
Idag tänker jag slåss lite för blomkål och dela med mig av ett recept på blomkålssoppa med syrad blomkål och timjan, en väldigt god och nyttig rätt som fungerar lika bra som en trevlig förrätt eller som en middag mitt i veckan.
Till den här soppan är det gott med ett vin med påtaglig syra som balanserar det feta i maten, vin gjort på Sauvignon blanc gärna från Marlborough eller vin gjort på Chenin Blanc, gärna från Loiredalen passar perfekt till.


Blomkålssoppa med syrad blomkål
3-4 portioner

700g Blomkål
1-2st Schalottenlökar
1st Vitlöksklyfta
6st Kvistar timjan (dragna)
6-7dl Kycklingfond (går bra med grönsaksfond)
3dl Vispgrädde
1dl Mjölk
Sherryvinäger (går bra med annan vit vinäger)
Rapsolja
Citron
Smör
Salt och peppar

1. Rensa blomkålen och skär ner i mindre bitar, spar en del till den syrade blomkålen. 2. Skala och hacka lök och vitlök och dra av timjanbladen från sin kvist, Sautera blomkål, lök, vitlök och timjan i smör på medelvärme. 3. Tillsätt sedan kycklingfond och låt koka i ca 15 minuter. 4. Under tiden så delar du ner resterande blomkål i små buketter, lägg i en skål och blanda runt blomkålen med en saften från en halv citron och ca. 20ml rapsolja, smaka upp med salt och peppar. 5. När soppan har fått koka i ca. 15 minuter så tillsätter du grädden och hälften av mjölken, smaka upp med salt och peppar och låt koka tills blomkålen är mjuk och börjar falla isönder. 6. Mixa soppan slät med en stavmixer, när soppan är slät så tillsätter du resten av mjölken, en klick smör och ca. en tsk sherryvinäger mixa igen så du får ett fint skum på din soppa.
Servera med den syrade blomkålen och garnera med plockade timjanblad.



Låt det väl smaka/
Mattias