fredag 30 december 2011

Nyårsplock och Crémant

Hej!

När det gäller bubbel på nyår så kan det lätt springa iväg i pris, men man behöver inte ha Champagne både till fördrink och vid tolvslaget.
När väl tolvslaget kommer så har du redan avslutat en middag full med smaker och avnjutit flertalet drycker därtill.
Jag tycker att man ska satsa på en bra Champagne till fördrink för att till tolvslaget dricka tex. Crémant.
Crémantvinerna anser jag är mest prisvärda i den mousserande kategorin.

Beteckningen Crémant är skyddad av fransk lag och faller då inom ramen för appellationslagarna som kräver att vinproducenten uppfyller hårda krav vid vintillverkningen. De franska appellationslagarna för Crémant kräver bland annat att druvorna skördas för hand, de kräver också att den andra jäsningen sker på flaska. Kort och gott i stort sett samma appellationslagar som gäller för Champagne bortsett från lagringstiden.
Sen är det ett plus att du kommer undan med ungefär en tredjedel av prislappen när du väljer Crémant.
Några bra tips på Crémant som kan hittas på vårt kära systembolag är:
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (nr 7688) 99kr
Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne Brut (nr 7685) 98kr
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut (nr 7781) 99kr
Trenel Crémant Bourgogne l'Hommage Blanc de Blancs Brut (nr 77340) 159kr

Sist vi hade middag här hemma så blev det tapasbuffé för hela slanten och jag vill dela med mig lite av det nu så här till nyårsmiddagen, för till Champagnen innan middagen är det trevligt att bjuda på lite plock.
Bland annat så bjöds det på rårakor med löjrom, gravad oxrygg med sallad på syrad sparris och morot och tonfiskcarpaccio med rostad blomkål och rimmad gurka. När man ska bjuda på lite mer avancerat plock så är framförhållning ganska bra att ha, de här tre alternativen är ganska snabba och det räcker gott och väl med 12 timmars framförhållning då hinner oxryggen gravas och tonfisken hinner frysas.


Rårakor med löjrom
ca. 8 små
5st Medelstora potatisar (fast)
1st Ägg
40-50g Löjrom
Creme Fraiche
Rödlok
Salt och peppar
1. Hacka rödlök och se till att ha en varm panna redo. 2. Riv potatis (lägg ej i vatten) krama ur vätskan ur den rivna potatisen och blanda sedan med ägg, salt och peppar. 3. Portionera upp potatisblandningen i lika stora högar, stek i mycket olja för att få rårakorna gyllene och knapriga. 4. lägg på creme fraiche, löjrom och rödlok.

Gravad oxrygg
300-400g Oxrygg
1msk Salt
2msk Socker
Timjan
Svartpeppar
1. Blanda salt, socker, timjan och nymald peppar. 2. Putsa oxryggen. 3. Strö ut gravblandningen på en stor bit plastfilm och vänd sedan köttet i blandningen. slå in oxryggen i plastfilmen och tvinna åt så att du formar köttet runt. in i kyl i 10-12 timmar.

Syrad sparris och morot
1knippe Sparris
2st Morötter
Citronsaft
Rapsolja
Salt och peppar
1. Skala sparris och morötter och hyvla sedan de båda tunnt med hjälp av en mandolin eller eller med en skalare. 2. Pressa över saften av en halv citron och stänk över rapsolja. Salta och peppra. kyl.

Tonfiskcarpaccio
300g Tonfisk (gärna en tunn bit)
1. Frys i ca. 5 timmar 2. Ta ut tonfisken ur frysen och låt tina långsamt, skär tunna skivor av tonfisken medans den fortfarande är medelfryst, lägg upp på serveringsfatet direkt.

Rostad blomkål
1st Litet huvud blomkål
2st Vitlöksklyftor
Rapsolja
Salt och peppar
Rimmad gurka
En halv gurka
1tsk Salt
1tsk socker
Dill
1. Sätt ugnen på 200c. Skala gurkan och skär i mindre kuber, blanda salt och socker och blanda runt gurkan i salt och sockerblandningen. 2. Plocka ner blomkålen i mindre buketter, lägg i ugnsform. 3. Krossa vitlöksklyftorna, lägg i formen. Skvätt på rapsolja salta och peppra. Rosta i ugnen tills blomkålen är gyllenbrun.

Där va recept och lite vägledning för de tre enkla men lite oväntade "tapas" alternativ för nyårsminglet.

Gott nytt år!

Låt det väl smaka/
Mattias

torsdag 29 december 2011

Jordärtskockssoppa

Hej!

Nu när julen är över och det är dags för att planera nyårsfirandet och såklart nyårsmenyn, så börjar man tänka på vilken mat som ska serveras och vilken dryck som ska drickas denna härliga dag och natt.
I år kommer det med största sannolikhet serveras Skaldjur för att sen följas åt av någon god fisk troligtvis hälleflundra, för att sen avrundas med en otroligt god chokladdessert.
Men då till frågan vad ska vi dricka till det här och jag lutar åt att dricka enbart franska viner den här middagen. Eftersom det är nyårsafton så måste vi ju inleda med bubbel, för att sen dricka en Sauvignon Blanc gärna Sancerre till skaldjuren, till hälleflundran tror jag att jag vill köra på en Chablis gärna premier Cru och sist men inte minst så blir det Sauternes till chokladdesserten.
Men nog pratat om mina tankar angående nyårsmeny, jag vill dela med mig av ett bra recept, på en av mina favoritsoppor nämligen jordärtskockssoppa.
För er som vill ha soppa till förrätt på nyår så är det här ett väldigt bra alternativ, lyxa dock gärna till den med smörstekta pilgrimsmusslor eller varför inte lite halstrad anklever.

Jordärtskockssoppa

2-4 port.

600g Jordärtskocka
2st Shalottenlökar
1st Vitlöksklyfta
4st Timjanstjälkar (dragna)
0,5dl Vitt oekat vin
3dl Kycklingfond (utspädd)
3dl Grädde
1-2dl Mjölk
Smör
Salt och peppar

1. Skala och dela jordärtskockorna och lägg i blöt. 2. Skala och hacka lök och vitlök och dra av timjan från stjälken 3. Värm en gryta på medelvärme, i med smör och sedan jordärtskockorna, löken och timjan, sautera. Salt och peppar 4. slå på vinet och låt det fräsa sen har du i kycklingfonden och låt koka 5. När jordärtskockan börjar bli mjuk så har du i grädde och hälften av mjölken, låt koka tills jordärtskockan är helt mjuk. 6. Mixa soppan slät med en stavmixer och sila om det behövs (brukar inte behövas) smaka av med salt och peppar. 7. Precis innan servering så har du i resterande mjölk och mixar ett skum med hjälp av stavmixern. Servera.


Låt det väl smaka/
Mattias

måndag 19 december 2011

Salsiccia och snaps

Hej!

Så här helgen innan jul, så slog det mig att jag inte har gjort någon snaps än!
Så det fanns inte mycket mer att göra än att slänga ihop två olika snapskryddningar, det blev en havtorn/apelsin och en julspecial som var en hit 09.
För ett tag sen så fick jag boken Korv av tjejen och har varit sugen på att testa något från den boken ett tag nu, resultatet blev salsiccia för hela slanten, närmare bestämt salviasalsiccia.
Det här med egengjord korv är så otroligt underskattat, visst det finns väldigt bra korv att få tag i om man letar tillräckligt, men att själv ha total kontroll på varenda gram råvara som hamnar innanför fjälstret är grymt och kan inte jämföras med fabrikskorv.

Här kommer recept och lite vägledning för salviasalsiccia,
receptet är från boken Korv av K.Franzén med lite ändringar gjorda av mig.

Salviasalsiccia

2000g fläskkarré, går även bra med grissida
32g Havssalt
200g Iskallt vatten eller vitt oekat vin
6g Mortlad svartpeppar, fungerar bra med nymalen också
4g Mosad vitlök, jag använde mitt zestjärn
3g Hackad färsk salvia
1,8g Cayennepeppar
Ca. 5m Svinfjälster

1. Lägg fjälstret i blöt i ljummet vatten i några timmar. 2. Putsa upp Köttet och skär ner det i mindre bitar som köttkvarnen lätt kan mala, se till att ta bort alla synliga blodkärl och senor. Lägg sedan in köttet i frysen på en bricka eller något så att inte köttet fryser ihop, Lägg gärna in köttkvarnens delar i frysen också. Köttet ska vara fryst på ytan men inte helt igenom när du sätter igång med malningen ideal temperaturen är -1c. 3. Skölj igenom fjälstret med vatten några gånger. 4. Väg upp alla kryddor och vatten. 5. Ta ut köttet ur frysen och fördela saltet över allt kött. Mal köttet på en grov hålskiva
6. Blanda det malda köttet med kryddor och vatten för hand, se till att temperaturen inte överstiger +4c. 7. Montera på korvhornet och trä på fjälstret, mata fram korvsmeten till korvhornets spets och knyt därefter en knut på fjälstrets ände och fyll sedan på smeten men inte för hårt, när fjälstret är fullt avslutar du med en knut i andra änden också. 8. För att snurra korvarna till önskad längd så nyper du till med ena handens tumme och pekfinger en korvlängd in på fjälstret och med den andra handens tumme och pekfinger ytterligare en korvlängd in. Snurra korven som du har mellan händerna framåt, mät upp ytterligare en korvlängd i taget och fortsätt så. Låt gärna korvarna vila i några timmar innan du klipper isär dom och tillagar dom.

Tänk på att det är väldigt viktigt med temperaturen när du gör korv, låt aldrig smeten bli för varm och och se till att arbeta effektivt. Med låg temperatur och god hygien så minskar du bakterierisken. Plus att du kan frysa in korvarna med gott resultat om du har hållt låg temperatur under processen.

Att göra egenkryddad snaps eller egentligen all form av dryck är både roligt och väldigt lätt att lyckas med. Använd dig själv som referens, vad tycker du är gott och vilka smaker tycker du fungerar bra ihop. Jag brukar göra mina essenser i glasburkar och jag varierar mig mellan brännvin special och vodka.


Havtorn/apelsin
1dl Havtorn
1tsk Apelsinzest
1,5dl Brännvin eller vodka
Ner med havtorn och apelsinzest i spriten och låt stå i 3-4 dagar, smaka eventuellt upp med lite socker eller honung. Sila genom kaffefilter och späd ut essensen efter eget tycke, brukar bli runt 5-6 dl färdig snaps.


Julspecial
4st Stjärnanis
1 Chili urkärnad och utan membran
0,5 Vaniljstång skårad
1,5dl Brännvin eller vodka
Ner med stjärnanis, chili och vaniljstång i spriten och låt stå i minst 4 dagar, Sila genom kaffefilter och späd ut essensen efter eget tycke, brukar bli runt 6-7 dl färdig snaps.


Låt det väl smaka/
Mattias